Interesse in de Romeinen? Hier moet je zijn op vakantie in het zuiden van Frankrijk!

Elk jaar trekken duizenden Vlamingen naar het zuiden van Frankrijk. En terecht! Mooi weer, lekker eten, prachtige natuur en een schat aan cultuur. Geïnteresseerd in waar ik dit jaar logeerde? Scroll dan even meteen naar beneden. 

Op vakantie zal ik door mijn universitaire studies Latijn en Grieks altijd op jacht gaan naar de mooiste overblijfselen van de Romeinen. En dat geweldige/gewelddadige volkje heeft zich in de Provence ook heerlijk laten gaan! 😉

De absolute hoogtepunten zijn zonder enige twijfel de bekende Pont du Gard, Orange en Nîmes. Een aantal jaren geleden bezocht ik ook al Arles, de stad die zich nu vooral profileert als stad van schilder Vincent Van Gogh, voor zijn antiek theater en zijn arena.  Voor wie meer inspiratie en achtergrondkennis heeft, zijn ook de sites van Vaison-La-Romaine en Glanum aanraders.

Pont du Gard

Pont du Gard

Het is onwaarschijnlijk om te bedenken dat dit ingenieuze en gigantische aquaduct al meer dan 2000 jaar geleden door de Romeinen werd gebouwd om de stad Nîmes van water te voorzien. En vooral, dat het er na 2000 jaar, inclusief natuurrampen, nog altijd staat. De parking kost je €18 per auto en die prijs omvat ook meteen de toegang tot de site en de musea en tentoonstellingen errond. Je kan er (als de Gard niet droog staat) ook zwemmen met dat prachtige zicht op de brug. Frankrijk op z’n best!

Orange

De binnenkant van het Romeinse theater in Orange

Orange is een klein stadje, maar met een groot stuk erfgoed. Het theater van Orange is een van de best bewaarde Romeinse theaters en wat het speciaal maakt: het theater heeft z’n toneelmuur (de muur achter het podium) nog. De muur is 36 meter hoog en in een centrale nis ervan staat een prachtig standbeeld van keizer Augustus.

De triomfboog van Orange

Daarnaast staat op wandelafstand in de stad ook nog een elegante triomfboog uit de 1e eeuw na Christus. Hij is volledig gerestaureerd en ziet er daarom nieuwer uit dan veel gebouwen uit de omgeving. 

Nîmes

De arena van Nîmes

Nîmes is in vergelijking met Orange een tamelijk grote stad, die ook interessant genoeg is om te bezoeken zonder Romeinse interesse. Al zal je er dan ook niet om het amfitheater en het Maison Carrée kunnen! Het amfitheater is de trots van de stad. Het werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus en  langs de buitenkant lijkt het erg goed op het Colosseum van Rome. 

Maison Carrée in Nîmes

Nîmes heeft ook een mooi, gerestaureerd Romeins tempeltje uit de 1e eeuw voor Christus in het midden van de stad, het zogenaamde Maison Carrée. Een  gekke naam trouwens voor een bouwwerk dat zo rechthoekig is als maar zijn kan! Binnenin is enkel een bioscoopzaaltje waar je kan gaan kijken naar een fijne, educatieve film van een klein half uurtje over het ontstaan van de stad.

Neem een combiticket waardoor je aan een voordelig tarief zowel de Romeinse trekpleisters van Orange als Nîmes kan bezoeken, zo’n ticket kost je €18,5 en is een maand geldig. 

Arles

Deze stad profileert zich nu uitdrukkelijk als de stad van schilder Vincent Van Gogh, maar vroeger was ze keihard van de Romeinen. En het amfitheater in het midden van de stad is daarvan nog steeds het beste bewijs. Je vindt er naast de arena ook een antiek theater.

Waar logeren?

Mijn zwangere buik en ik logeerden deze zomer in een heerlijk vakantiehuis van Reli in Paluds de Noves, vlakbij Saint-Rémy-de-Provence. Een gerenoveerd landhuis groot genoeg voor ons gezelschap van 8 volwassenen, 2 kinderen en 2 baby’s. Je kan het huis via deze link bekijken: 

https://www.reli.be/nl/provence/bouchesdurhone/domaine-du-mas-jasmin/

Daarnaast heeft Reli nog een pak andere prachtige huizen en domeinen in zijn assortiment. Bezoek zeker eens hun site, als je hun aanbod wil bekijken: http://www.reli.be . Er zitten echte pareltjes bij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s